Hans Lindskoogs egen yrkesbakgrund

lördag 12 mars 2011

Kontaktlinshistoria

Den som först provade teorin för kontaktlinser var Leonardo Da Vinci. 1509. Han tittade ner genom en vattenfylld skål och upplevde då en viss förstoring. Därför anses det i litteraturen vara den första upptäckten av effekten med kontaktlins. René Descartes, filosof, matematiker och naturforskare 1596-1650 kan göra anspråk på en tidig insikt om kontaktlinsens princip.

Herschl beskrev också kontaktlinsens princip 1828 något före den något så när praktiska användningen av kontaktlinser.

Den egentliga experimenten med kontaktlins företogs av Adolf Eugen Fick år 1888. Han använde sig av blåsta glaslinser på kaniner. Linserna provades i två timmar utan symptom från tårfilmen. Fick tog kontakt med professor Ernst Abbe vid Carl Zeiss, Jena, för att tillverka en sclerallins. Det är också rapporterat 1888 att Eugéne Kalt tillpassat en sclerallins på en keratokonuspatient med en dramatisk förbättring av synförmågan. 1889 presenterar Agust Muller för första gången resultat med en sclerallins med -14.0 Dptr. Professor Abbe tog kontakt med Karl Otto Himmler, en optiker som tillverkade mikroskop. Himmler tillverkade två sclerallinser som han beskrev ” en med glascornea och sclera samt en annan med glascornea och metallsclera , båda glascornea delarna är slipade och polerade. ” Himmler var den första som tillverkade en kontaktlins med angivna dimensioner och brytkraft för Agust Muller.

Under sista världskriget utvecklade amerikanarna kontaktlinstillverkningen. Linserna svarvades och anpassades individuellt till kornea. Med olika radier och diametrar justerades linserna så att de kunde bäras under hela dagen utan besvär. Principen var att linserna flöt på kornea och pumpade tårvätska under linsen. Tillpassningen med dessa linser blev så populär att användningen av kontaktlinser tog fart utanför Amerika efter kriget.

I Sverige tillhandahölls kontaktlinser på 1950-talet av Stockholms Förenade Specialoptiker med ett provlager i optikernas lokal på Stortorget i Gamla Stan. Optikerna gjorde inga mätningar av kornealradier eller refraktion utan patienten var hänvisad till ögonläkaren som skrev ut ett recept på linserna. Därefter rekvirerade optikern linserna från lagret. Linserna hade givna parametrar och fick provas under några dagar. Passade inte linserna byttes de ut mot nya. Om inte resultatet blev lyckat avbröts provet och del av depositionsavgiften återbetalades. Linserna var av akrylplast och svarvades.

I Stockholm i början på 1960 talet etablerades Opticon av ingenjör Henry Lindberg, som efter ett USA besök började tillverka kontaktlinser. Henry Lindberg startade 1975 kontaktlinstillverkning i Åmål under namn Unilens. Det tillverkades både mjuka och stabila linser.

I Skellefteå började optiker Bengt Burman i mitten på 1950-talet att tillpassa kontaktlinser. Han hade en utbildning som amerikansk optometrist med diplom för kontaktlinstillpassning.

Linserna importerades från GT-optics i London. Radien i den centrala zonen beställdes efter kornealmätningar med oftalmometer. Att en optiker själv utförde mätningar av kornea ansågs av ögonläkarna som kontroversiellt. Linserna anpassades med lyftning av de perifera zonerna med användning av en roterande axel med utbytbara s.k punsar som slipade olika radier. Linsens kanter kunde också göras med olika profil för att underlätta tårfilmens flöde mellan kornea och kontaktlinsen.

Optikern Klas Nilsson och ögondocenten Sölve Stenström introducerade en marknadsidé som snabbt visade sig god. I Göteborg tillverkades stabila linser under namnet System Stenström.

Verksamheten började 1967 och linserna importerades färdiga från Tyskland. Något senare tillverkades linserna av verktygsfirman Visus. Man tillverkade linserna för Contacta optik , som 1968 övergick till själva svarva PMMA linser i egen regi. 1972 startade Scanlens och utförde den tillverkning som tidigare Contacta stod för. 1969-70 importerades de första mjuka linserna från Prag. Linserna hade dålig konfort. 1974 började Scanlens egen tillverkning av mjuka linser under namnet Scanlens 75. En lins som än i dag har sitt berättigande. Lagret av hårda PMMA linser växte och Klas Nilsson ordnade utbildning för optiker. Optiker som genomgick kursen bildade en kontaktlinsförening som än i dag är livaktig. Namnet från början var Svensk Förening för Kontaktlinsteknik.

I slutet på 1950-talet utvecklade Otto Wichterle i Prag, ett patenterat material som lämpade sig för kontaktlins. Det var första gången ett mjukt material användes för framställning av kontaktlinser. Bausch & Lomb i USA köpte patentet och började tillverka kontaktlinser . Tillverkningen skedde genom s.k. spinncastingmetod. 1971 godkändes linsen av Food and Drug Administration (FDA) och blev en försäljningsframgång för Bausch & Lomb. En annan del av kontaktlinsverksamheten som Bausch & Lomb utvecklade var stabila syrepermeabla linser. Det skedde under 1980-talet genom inköp av Polymer Technology. Den första engångslinsen lanserades i slutet av 1990-talet

1959 startades Frontier Lenses, USA med tillverkning av hårda kontaktlinser. 1962 flyttade företaget till Jacsonville, Florida. Tillverkningen omfattade fortfarande endast hårda linser, men experiment började även med mjuka linser. 1981 övertog Johnson & Johnson verksamheten. Samtidigt införlivades det danska företaget Mia lens med Johnson & Johnson. Mia lens hade börjat tillverka mjuka kontaktlinser med gjutningsmetod, vilken Johnson & Johnson tillverkade i egna dotterföretaget Vistacon. Gjutningsmetoden förfinades och lanserades under namnet Acuvue

Linser med Silicon finns redovisat hos tyska Weicon 1977. Även i Australien experimenterade man med siliconmaterial i kontaktlinser. Något genombrott fick inte dessa linser förrän i slutet på 1900-talet och än i dag finns en del nackdelar som behöver mer forskning.

En nyhet som härrör från gamla sclerallinser är en stabil lins av bostonmaterial med en diameter på 14 mm. Den vilar utanför irisområdet (limbus) och kupar sig över hornhinnan vilket gör att linsen känns bekväm. Med en sådan lins går det att korrigera höga grader av astigmatism.

Hans Lindskoog 2007-09-10

torsdag 10 mars 2011

Glasögonglas


Foto: John-Björn Huber

Vid utformning av mineralglas till glasögonbågar utgick man tidigare från mindre glasstorlekar, ibland ner till 50 mm diameter. Fördelen med dessa mindre glas var att den sfäriska och kromatiska abberationen blev mindre genom att utnyttja området närmast optiska centrum.

Glasen tillverkades från början som biglas för att senare bli genomböjda. Biglasen tillverkades med både front och bakre kurva bikonvexa eller bikonkava. Glas med plan bakre kurva benämdes plankonkava eller plankonvexa. Glas med en bakre kuva( baskurva ) med kupigheten – 1,25 Dioptrier benämdes periskopiska glas. Glas med en baskurva -6,0 Dioptrier benämdes meniskenglas.

Carl Zeiss konstruerade ett glas som såldes under namnet Zeiss punktal. Baskurvan byggde på att glaset placerades på toppunktsavståndet 12 mm framför ögat. Avståndet mellan ögats vridningspunkt och glaset utgjorde radien för det punktuella glaset. Således var de flesta glas mycket kupigare. Genom utvecklingen har glasögonbågarna blivit större och krävt större diametrar på glasen, ända upp till 75 mm diameter. Som en följd av detta har grundkurvorna blivit flatare och glasen har fått andra brytningsindex. Glas med högre brytningsindex är också svårare att bearbeta på traditionellt sätt.

De första glasen hade ett brytningsindex på 1,5 och utgjordes av kronglas. Senare har glas med högre brytningsvärden tillverkats.

”Plastglas” började förekomma i början på 1950-talet. Plasten var mycket känslig för repor. Därför skyddades ytan med tape eller en speciell fernissa. Ytbehandlingen av plast utvecklades och såldes under beteckningen CR 39. Dessa glas förkommer även idag i billiga glasögon.

onsdag 9 mars 2011

Glasens form

.
För att få rätt form på glaset vid inslipning i glasögonbågen började man vanligtvis med att rita upp formen efter glasögonbågen och sedan kröjsla ut formen. Detta gick till så att man med en kröjseltång bröt loss små bitar av glaset till dess glaset fått sin avsedda form. En viss kassation uppstod vid detta moment.

Foto: Hans Lindskoog

Från börja användes en vanlig hovtång. Sedermera utvecklades olika modeller av kröjseltänger. Bl.a. konstruerade optiker Sven Ringdahl en kombinationstång för kröjsling och brytning av glas s.k. Ringdahlstången. Kröjseltängerna slets kraftigt och måste bytas ut ofta. Genom ett utbytessystem av de slitna plattorna kunde Ringdahlstången användas under längre tid. Senare tiders kröjseltänger har även detta utbytessystem av plattor.

Ett annat sätt för formgivning var att tillverka en mall av mycket tunn celluloid, som passade i bågen. Fördelen var att man kunde vända pållen för höger och vänster sida samt spara den till andra glasögonbågar av samma modell. Formen överfördes sedan med ett ritsstift med en hårdmetallspets av sintrat material, under benämningen koromantstift. En del optiker använde sig av en vanlig diamant som glasmästarna använde.


Foto: John-Björn Huber

Formen på de glasögonbågar som användes hade vanligtvis ovala glas. Pantoform, som var en variant till den ovala med en djupare formkurva nedtill. Anatomisk, en variant till pantoformen med en rakare nässida än pantoformen. Även helt runda glasögon förekom och då angavs ofta på recepten från ögonläkaren ” ej roterande glas”. Detta med avsikt på astigmatiska glas som inte fick ändra sitt axelläge. En rits på vid den temporala backen på glasögonbågen fick markera det rätta läget på det astigmatiska glaset.


Foto: Hans Lindskoog

Ett första steg att rationalisera inslipning av glas var en skärmaskin som tillverkades av Weco i Tyskland. Den var mycket vanlig på så gott som alla optikerverkstäder. Mallar av plastmaterial med ca 2-3 mm tjocklek tillhandahölls av glasögonbågstillverkarna.

Foto: John-Björn Huber

En standardsats av mallar tillverkade i metall ingick i skärmaskinens utrustning. Dessa mallar hade formen till de ovanbeskrivna glasögonbågarna.


Foto: Hans Lindskoog

Nyskapande av nya modeller och en anpassning till växlande glasögonmode krävde en ofantlig numerär av mallar till skärmaskinen. Därför salufördes mallmaterial med förborrade hål som passade till skärmaskinen. Det tillverkades även mallmaskiner som stansade ut mallen efter glasögonbågens form. I och med denna nya teknik konstruerades en ny modell av tång för att bryta ut det formskurna glaset ur det ursprungliga glaset. Den ovannämnda Ringdahlstången var därför en kombinerad bryt och kröjseltång. Systemet med mallar har levt kvar till våra dagar men byts ut mot elektronisk avläsning av glasögonformen.


Från halvautomat till helautomatiska "robotar"

För att ytterligare rationalisera verkstadsarbetet konstruerades halvautomater, som formslipade glasen efter samma mallsystem som tidigare. Man behövde inte skära eller kröjsla glaset innan det sattes i automaten.



Glasets optiska centrum prickades och justerades till aktuellt pupillavstånd. Därefter ”blockades” glaset i ett för ändamålet konstruerat instrument. Detta kunde ske med dubbelhäftande tejp eller en metallegering med låg smältpunkt eller sugpropp. På detta sätt fixerades glaset i rätt läge vad det gällde pupillavstånd och axelläge.


Ett omfattande programmeringsarbete föregick starten av automaten. Efter varje glasslipning måste mallen vändas från höger till vänster glas. För en skicklig optiker var inte tidsvinsten så stor mellan det äldre tillverkningssättet och det nya halvautomatiska. Automater som tillverkades var i huvudsak från Weco, Rodenstock, Zeiss och Sefo. Nyheten med dessa halvautomater var också att de innehöll en grovslipsten och en finslipsten.

Brytning av kanten fick slutgiltigt göras för hand. Beträffande plastmaterial har samma förfarande skett som beskrivits ovan. För formgivningen av plastlinser konstruerades särskilda maskiner som fräste fram formen. I nyare automater skiljs olika material vid programmeringen.

Senare konstruktioner har lett fram till helt automatiserade robotar, som gör alla momenten med elektronikens hjälp. Viss grundläggande yrkeskunskap behövs ibland då glasen måste finjusteras av någon anledning. Detta sker i så fall för hand.

tisdag 8 mars 2011

Glasslipstenar


I 70-talets murriga optikbutiker var mode och varumärkesprofilering lika främmande som rökning är i dagens butiker.

De första slipstenarna tillverkades av karborundum, ett gummimaterial som band slipsubstansen. Avverkningstiden på glas och plast var mycket lång . Det fordrades att kröjslingen eller diamantskärningen så långt möjligt hade den slutliga formen så att minsta möjliga hanteringstid på den kemiska stenen behövdes.

Dessa keramiska stenar måste jämnas till med vissa mellanrum för att få en bra facett. För att uppnå en bättre och snabbare avverkning av glasen konstruerades en slipmaskin med industridiamanter på den roterande skivan. Avverkningen gick snabbare men gav ett grövre resultat, därför måste facetten jämnas till på den keramiska stenen och kantas på denna.

Slipningen på dessa två slipstenar skedde manuellt. Glaset fattades med båda händerna mellan pekfingret och tummen. Glaset fördes mot slipstenen i lagom vinkel och roterades sakta motsols. Ny fattning togs och roterades till en jämn facettkant formades. Därefter vändes glaset och slipades på motsatta sidan så att en 90 graders facett formades. Det gällde då att facetten inte ”vinglade” utan låg jämnt i mitten på glaskanten. En ojämn facett förorsakade spänningar i glasranden på metallbågar med påföljande spänningssprickor som följd.

Vid slipning av planfacett fattades glaset med tummen och långfingret. Pekfingret lades ovanpå och reglerade trycket vid slipmomentet. Samma fattning utfördes vid kantning av facetten.

Monokelräffling utfördes på den keramiska stenens kant med små tryckningar mot slipstenen. Fattningen av glaset var då detsamma som vid vanlig facettslipning. För att höger och vänster glas skulle ha samma form på höjd och bredd lades glasen med den konkava sidan mot varandra. Vid detta moment avslöjades ofta yrkesskickligheten.

måndag 7 mars 2011

Lödning av metallbågar

Lödning av olika material kunde ibland vara besvärligt. Vanligtvis var legeringen av oädla metaller och överdragen med gulddoublé. Senare har eloxalbehandlig används vid tillverkning. Dessa ytbehandlingar förångades lätt vid reparationer och ger en svart eller mörk yta.

En del glasögonbågar kunde innehålla vismut som snabbt förångades vid lödning, vilket omöjliggjorde lagning.

I dagens glasögonbågar av titan fordras speciell lödteknik. Lödning utfördes tidigare med gaslåga. Senare används elektriska lödappararer där glasögonfattningen fixerades med hjälp av rörliga tänger.

.

fredag 4 mars 2011

Europa hänger på och uppfinner nya material

Wilhelm Anger i Österrike uppfann Optylmaterialet som blev en stor framgång. Det nya materialet tålde inte hudavsöndringen på näsan. Man kom då på att lackera ytorna så att det inte kunde uppstå frätmärken på materialet. Wilhelm Anger AB startade i Sverige 1957 och fick ganska snart framgångar med sina bågar. Under 1960 talet kom storsäljare som Gigi och herrbågen Mercury. Efterföljare till Gigibågen blev Cleopatra.

Foto: Hans Lindskoog

Tysktillverkade glasögonbågar såldes av Zeiss med märket Marwitz. Nitche-Günter, Optura, Rodenstock m.fl. sålde mycket bågar på den Svenska marknaden under perioden 1950-1980 .



Därefter övertog Italien ledande position som glasögondesigner. Italien hade redan på 1950-talet en framgång med Rattibågen, den första bågen med fjädrande skalm. Det var inte den fjädring vi i dag är vana vid inbyggd i charneret, utan en slitsning en bit in på skalmen.

Franska bågar karaktäriserades av den lätta typen med en tunn metallöverdel och nylonrand eller annan fastsättning av glasen i överdelen. Dessa glasögonbågar var inte så vanliga på den svenska marknaden.

American Optical gjorde glasögon trendiga

American Optical tillverkade glasögonbågar och glas i Amerika. Bland de mest kända var herrbågen Sirmount och dambågen Gaymount. Lanserades i början av 1950-talet. Dessa var föregångare i klassen kombibågar.


Under kriget förbrukades celluloid (bomullskrut) i stora mängder till sprängmedel. Därför rådde brist på detta material vid tillverkning av glasögonbågar. I stället användes metallbågar som försågs med överdelar av celluloid. Man började även experimentera med andra former av plast för glasögonbågar. Modellerna Pert och Clic var pålitliga standardbågar i början av 1950-talet.

Foto: Hans Lindskoog

Nya grepp i designen av glasögonbågar var Perfect Mate, en metallbåge med utbytbara överdelar. Kunden köpte en uppsättning av olika färger på överdelarna och kunde själv byta dessa efter olika kläder och behov. Den lanserades tillsammans med herrbågen Dunhill i början av 1960 talet.

Under 1980-talet ebbade importen av glasögonbågar ut och American Optical började tillverka glasögonbågar i Gerling, Sydtyskland. Dessa designades av en herre vid namn Bertone, som också var känd för att designa bilar.

Foto: Hans Lindskoog

American Optical tillverkade också garnityr bestående av en oädel grundmetall som var överdragen med 12 karat gulddoublé. Mängden guld i dessa bågar var 20/000 12 eller 14 karat vilket stod angivet i näsbryggan. Mest kända blev dessa modeller genom presidenten i USA Truman och musikern Glen Miller i mitten på 1940-talet.

Bausch & Lomb tillverkade ett garnityr under namnet Bal Grip. Glasen fästes inte med skruv som på AO-garnityren utan glasen fästes med klammer med infrästa spår i glaskanten.

torsdag 3 mars 2011

Bågmaterial

Materialen i glasögonbågar har varierat under årens lopp. Man har hittat glasögonfattningar av läder och trä. Ett vanligt material har varit horn och sköldpadda innan det gick över till celluloid.

Bland metallbågar har en undermetall använts bestående av mässinglegering med påvalsad metall av gulguld eller vitguld . Även silver och andra metaller har använts. Än i dag exprimentaras med nya material t.ex. titan och acetat.


Glasrandskruvar och skalmskruvar


De små skruvar som håller glaset kvar i glasranden har alltid varit problem med att dessa gängar upp sig med påföljd att glaset trillar ur. Olika tekniska lösningar har förekommit.


Marwitz metallbågar hade en liten låsskruv som löpte i ett litet gängat hål genom backen och låste randskruven. Amerikan Optical konstruerade en skruv med sexkantigt huvud och en liten plastbussning som utvidgade sig vid åtdragning av randskruven. Till detta moment användes en särskild sexkantnyckel. Systemet kallades Red Dot och användes också till skalmskruvar.

En annan ”uppfinning” var en liten ring med öppning stor nog att randskruven gick fritt igenom. Ringen var försedd med en liten tunga på utsidan. Tungans storlek passade in i skruvskåran och veks in i den då randskruven var tilldragen. Ytterligare en skruv var konstruerad så att skruvskallens båda sidor om mittskåran hade dragits upp och bildade två små lameller som veks åt sidorna då skruven var åtdragen. Till skalmskruvar användes också vanligen skruv med mutter.

tisdag 1 mars 2011

Skalmar gör glasögon lättare att använda

Så småningom blev glasögonen försedda med skalmar, vilket gjorde glasögonen mer användbara. Glasögonbågar, som mer liknar våra dagars bågar, började dyka upp i slutet av 1700-talet och har sedan utvecklats. Med boktryckarkonsten och att läskunskapen spreds utanför klostren blev behovet av synhjälpmedel allt större. Även modet påverkade utformning av glasögon. Det finns exempel på glasögon från 1800-talet med fantasifulla lösningar.

Världens troligast äldsta brillor har grävts fram ur klostret i Alvastra. Det har då rört sig om nitglasögon tillverkade av ben. Det äldsta svenska glasögonparet med tinningskalmar är gjorda på 1700-talets mitt och tillhörde ärkebiskop Troilius. I Eskilstuna finns beskrivningar från 1700-talet att fyra smedsmästare sysslade bl.a. med tillverkning av glasögonbågar.
Den första svenska glasögonförsäjaren var Johan Gabriel Colin som var instrumentmakare i Stockholm etablerad 1793. Företaget levde vidare som Colins optiska magasin i gamla stan.


Glasögonens historia

Glasögonens historia har beskrivits av många olika ”forskare” Troligtvis finns ingen bestämd uppfinnare. Glasögonen har vuxit fram ur det praktiska behovet där den personen som behövde synhjälpmedel av en ren händelse hittade något lämpligt föremål som hade en viss optisk effekt som kunde hjälpa. Många olika teorier har under årens lopp lagts fram om glasögonens ursprung. Kejsar Nero, under romartiden, hade en smaragd med en negativ optisk egenskap. Denna smaragd hade en grönaktig färg som ansågs vara vilande för ögat. Teorier finns att Nero skulle ha varit närsynt, men andra menar att kejsaren använde smaragden för att dämpa det starka medelhavsljuset.

Bergkristaller med viss optisk effekt har påträffats i Troja och Egypten och även på Gotland. Några optiska glas i vår mening har det dock inte varit fråga om. I Egypten har man även funnit halvrunda glasstenar, som uppkommit i kokgropar. Kokgropar användes för matlagning såtillvida att man eldade i en grop i sanden, då smälte sanden och förenades med askan och glas bildades. Principen av formen på dessa halva glasklot har levt kvar till våra dagar och kallas Visulettlupper.

Den mest troliga teorin om glasögons ursprung är att Europa är den plats där glasögon härstammar ifrån. Man har i Florens hittat dokument om Salviano d´Armato ”brillornas uppfinnare” begravd 1317. Under tiden vid spanjorernas resor till andra kontinenter på 1500-talet skulle man hitta glasögon i Kina. Ingenting tyder dock på att kineserna skulle ha haft någon form av glasögon före spanjorernas ankomst. Venedig med dess framställning av glas till prismor i armaturer förefaller mest troligt som ursprunget till glasögonen. I Verona har man funnit ett motiv på glasögon som blev förhärskande i mitten på 1500-talet och även tidigare.

Nitglasögon finns avbildade på många kyrkomålningar. I optikersymbolen finns dessa nitglasögon avbildade. Nitglasögonen var naturligtvis ganska obekväma att använda för att en hand måste hålla glasögonen på plats. På ett porträtt från senare delen av 1500-talet kan man se en man som fäst glasögonen med ett snöre runt öronen.

I Tyskland upprättades skråordning i glasögonmakaryrket. I Nürnberg finns exempel på mästarprov på glasögon. Brillmakareordningen från Regensburg omkring 1600 visar en mångfald typer av bågbrillor.

I Norrby kyrka i Uppland har man funnit ett par tysktillverkade brillor från 1700-talet.